درحالیکه حوادث روزهای گذشته دراسرائیل و نوار غزه، بازارهای مالی کشورهای خاورمیانه را تحتتاثیر قرار داده است، بازارهای مالی در ایران به دلیل نقش این کشور در این وقایع، بیشتر تاثیر گرفتهاند و مهرماه پرتلاطمی را تجربه میکنند.
ازجمله بازارهایی که در یک هفته گذشته افزایش قیمتها در آن موردتوجه کارشناسان قرار گرفته، بازار خودرو تولید داخل بهویژه محصولات ایرانخودرو است. انواع محصولات این خودروسازی در بازار آزاد با رشد قیمت مواجه شدهاند.
اما بازار لوازمیدکی انواع خودرو نهتنها در یک هفته گذشته که در یک سال گذشته نیز با افزایش قیمت دائم روبرو بودهاند. بسیاری درمورد وضع بازار لوازمیدکی تاکید دارند که با قیمتهای خرید و تغییر بعضی قطعات پیشازاین میشد مشابه نو یک خودرو را خریداری کرد.
به گزارش سایت تجارتنیوز، برای مثال قیمت خرید یک کیت کامل تسمهتایم خودرو ال ۹۰ شامل تسمه و پولیها، چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است و هزینه تعویض آن نیز حدود دو میلیون تومان برآورد میشود، یعنی در مجموع هزینهای بیش از شش میلیون تومان. این در حالی است که در سال ۱۳۸۶ برای خرید یک دستگاه خودرو ال ۹۰ بسته به امکانات آن، قیمتی بین ۱۰ تا ۱۴ میلیون تومان مشخص شده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
همچنین طبق قیمت درجشده در سایت ترب، بخش خریدوفروش قطعات و لوازمیدکی خودرو در حال حاضر قیمت یک موتور کارکرده کامل پژو پارس (TU5) حدود ۳۵ میلیون تومان است که با پرداخت آن در سال ۱۳۹۵، امکان خرید یک دستگاه پژو با این موتور وجود داشت.
به گفته کارشناسان بازار خودرو، عوامل مختلفی بر افزایش قیمت لوازمیدکی در سالهای گذشته در ایران تاثیرگذار بودهاند که مهمترین آنها، رشد نرخ ارز است. باتوجه به مونتاژی بودن خودروهای تولید داخل در ایران، افزایش چشمگیر قیمت ارز اثر زیادی بر قیمتها داشته است.
افزایش روزافزون تقاضا به نسبت میزان عرضه برای خرید لوازمیدکی -که بسیاری دلیل آن را کیفیت پایین قطعات استفادهشده در خودروهای تولید ملی و عمر کوتاه آنها میدانند- از دیگر مواردی است که باعث رشد قابلتوجه قیمت لوازمیدکی در بازار ایران شده است.
دیگر متغیر موثر بر قیمت لوازمیدکی، افزایش چندبرابری قیمت انواع خودرو طی چند سال اخیر است. این موضوع اثر مستقیمی بر قیمت لوازمیدکی در بازار داشته، تا آنجا که در دو سال گذشته تغییر قیمتها، متناسب با تغییر نرخ خودرو، ساعتی و دقیقهای شده است.
افزایش دستمزدها در بازار تعمیر و نگهداری خودرو متناسب با افزایش حقوق کارکنان دولت و کارگران نیز از دیگر عوامل موثر بر گرانی تعویض لوازمیدکی در ایران است. دستمزد تعویض بعضی قطعات خودرو، گاه از قیمت آنها در بازار بیشتر بوده و همین موضوع اثر قیمت دستمزدها بر این بازار را قابلتوجه کرده است.
درحالیکه مسئولان تنظیم بازار لوازمیدکی خودرو در ایران حجم اقتصاد پنهان در این بخش را که مربوط به برآورد سال ۱۳۹۸ است، بیش از ۲.۵ میلیارد دلار در سال میدانند، یکی از مسائل جدی دیگر در این بازار که باعث رشد تقاضا و افزایش قیمتهاست، وجود حجم بالای قطعات تقلبی و بدون هرگونه استاندارد است.
در واقع بازار لوازمیدکی در ایران بازاری است که طبق نظر کارشناسان، تجارت و تولید زیرزمینی در آن پیوند تنگاتنگی با قاچاق قطعات بیکیفیت و تقلبی دارد.